Nadziewane warzywa
- 4 duże pomidory
- 4 cukinie
- 4 duże cebule
- 4 łyżki oliwy
- 400g mielonego mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 jaja
- 50 dag tartego sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- olej do wysmarowania blaszki
1. Pomidory przekroić na pół w poprzek. Cukinię przepołowić wzdłuż. Cebulę przepołowić wszerz.
2. Warzywa wydrążyć a miąższ drobno pokroić.
3. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni.
4. Na jednej łyżce oleju podsmażyć miąższ z warzyw. Na pozostałym oleju podsmażyć mięso i dodać miąższ.
5. pietruszkę, jaja, ser i wyciśnięty czosnek zmieszać z mięsem i doprawić solą i pieprzem.
6. Wydrążone warzywa napełnić farszem, lekko posypać bułką tartą i skropić wierzch olejem.
7. blaszkę posmarować olejem i ułożyć warzywa. Piec około 45 minut. Podawać na gorąco lub zimno.
Smacznego :-)
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze