Trwa ładowanie...
01-09-2010 14:35

Na te grzyby lepiej uważać

Wybierając się do lasu warto dokładnie znać się na gatunkach grzybów. Jak rozpoznać te jadalne? To ważne. Pomyłki zdarzają się nawet najlepszym.

Na te grzyby lepiej uważaćŹródło: archiwum, fot: archiwum
d48ohs4
d48ohs4

Tak naprawdę nie ma niezawodnego sposobu na odróżnienie grzybów jadalnych od trujących. Stare sposoby raczej nie są skuteczne. Najlepszym sposobem jest po prostu nie zbierać grzybów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Tylko w ten sposób na pewno unikniemy zatruć. Niestety, często śmiertelnych.

Gąska rózgowata

Lekko trujący grzyb. Jego zjedzenie może spowodować zaburzenia żołądkowe i jelitowe, połączone z mdłościami i wymiotami. Objawy występują po dwóch, trzech godzinach, ale są zdecydowanie łagodniejsze niż po gąsce tygrysowatej. Grzyb można pomylić z jadalną gąską niekształtną.

Gąska siarkowa

Surowy grzyb zawiera substancje rozpuszczające krew. PO ugotowaniu ma nieprzyjemny smak. Jego zjedzenie powoduje lekkie zatrucie. Prawdziwym sobowtórem gąski siarkowej jest jadalna gąska zielonka, która ma biały miąższ.

Gąska tygrysowata

Powoduje ostre zaburzenia żołądkowe i jelitowe, wymioty i biegunkę. Zdarzają się nawet zatrucia śmiertelne. Objawy występują już po 2 godzinach. Grzyb można pomylić z jadalną gąską ziemistą o cieńszym miąższu i bez zapachu mąki.

d48ohs4

Goryczak żółciowy

Ma bardzo gorzki smak i może powodować niedyspozycje żołądkowe. Młodsze egzemplarze łatwo pomylić z borowikiem szlachetnym lub koźlarzem babką. Nawet niewielka część psuje smak potrawy. Prostym sposobem na odróżnienie tych gatunków jest dotknięcie językiem odłamanego fragmentu kapelusza (smak żółci potwierdza, że jest to goryczak).

Krowiak podwinięty

Uważany przez długi czas za jadalny. W stanie surowym lub niedostatecznie ugotowanym powoduje ciężkie zatrucia, a przy regularnym spożywaniu potrafi wywoływać reakcje alergiczne, które mogą prowadzić nawet do śmierci. Podobny do, także trującego, krowiaka włóknistego.

Mleczaj płowy

Zjedzony w większej ilości powoduje mdłości, biegunkę i wymioty. Jednak pojedyncze okazy, po zmieszaniu z innymi grzybami, nie są niebezpieczne. W wersji suszonej i mielonej, ale w niewielkich ilościach, jest całkiem dobrym grzybem przyprawowym.

Muchomor sromotnikowy

Śmiertelnie i najsilniej trujący grzyb w Polsce. Często mylony jest z gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym, a czasem z czubajką kanią. Zawiera fallotoksyny oraz amatoksyny, które są bardzo odporne na gotowanie. Spożycie 50 gramów suchej masy grzyba grozi śmiercią.

Pieczarka żółtawa

U niektórych ludzi powoduje zaburzenia trawienia połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może spotęgować działanie trujące. Grzyb najłatwiej pomylić z pieczarką polową. Od gatunków jadalnych odróżnia ją zapach i smak.

qk

d48ohs4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48ohs4
Więcej tematów