Trwa ładowanie...

Maszynka do mielenia mięsa. Jak wybrać i jak z niej korzystać?

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa to przydatny gadżet w każdej kuchni. Dzięki niej można łatwo przygotować burgery, spaghetti po bolońsku, klopsiki i inne pyszne dania. Jak wybrać odpowiednią maszynkę? Jak jej używać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym tekście, gdzie skupimy się na maszynkach elektrycznych.

Maszynka do mielenia pomoże przyrządzić mięso tak, jak lubiszMaszynka do mielenia pomoże przyrządzić mięso tak, jak lubiszŹródło: Adobe Stock
dralok0
dralok0

Maszynki do mielenia mięsa znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Występują zarówno jako dodatek do robotów kuchennych, jak i w formie osobnych urządzeń. Oczywiście najlepiej postawić na maszynkę elektryczną, dzięki której mielenie mięsa będzie przyjemnością. Jednak pozory mogą mylić i nie można po prostu kupić pierwszego lepszego urządzenia, zwłaszcza jeśli jesteście kuchennymi perfekcjonistami. Warto wiedzieć, jak wybrać odpowiedni sprzęt, jak o niego dbać i jak mielić mięso w zależności od przeznaczenia.

Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa?

Najważniejsze kwestie przy wyborze odpowiedniego urządzenia to moc maksymalna, moc nominalna oraz wydajność mielenia. Od mocy maksymalnej zależy skuteczność urządzenia przy mieleniu twardego mięsa. Moc nominalna to po prostu moc ciągła, z którą maszynka może pracować przez długi czas, bez narażenia na uszkodzenie. Wydajność mielenia mówi o tym, ile kilogramów mięsa może zostać zmielonych w ciągu 1 minuty. To ostatnie zależy nie tylko od mocy urządzenia, ale także od jego budowy.

Ważna jest ilość sitek w zestawie i tu najlepiej stosować zasadę, że im więcej, tym lepiej. Sitka różnią się średnicą otworów. Większość urządzeń ma bieg wsteczny, który pomoże, jeżeli mięso się zaklinuje. Są też maszynki z funkcją szatkownicy i końcówkami masarskimi, a także wyciskarkami do owoców, przecierakami itp. Warto także zwrócić uwagę na to, czy elementy maszynki można myć w zmywarce. Często jest to dopuszczalne, ale z wykluczeniem części metalowych.

Jak dbać o maszynkę do mielenia mięsa?

Oczywiste jest, że z czasem noże maszynki ulegną zużyciu. Jeśli już tak się stanie, to najlepiej je po prostu wymienić, ponieważ koszt jest niewielki, a będziecie mieć pewność, że wszystko zadziała, jak powinno. Do ostrzenia będzie potrzebna osełka lub papier ścierny. Najpierw używa się niskiej gradacji, a później wysokiej. Po zakończeniu ostrzenia nożyki należy oszlifować, żeby ich powierzchnia była gładka.

dralok0

Proces czyszczenia jest już znacznie łatwiejszy. Maszynkę należy rozebrać i oczyścić z resztek organicznych. Elementy takie jak sitka czy noże najlepiej umyć ręcznie. Na początek warto umieścić je w wodzie o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i dolać płynu do mycia naczyń, a w idealnej opcji – płynu do dezynfekcji. Po takiej kąpieli można je doczyścić czystą wodą i gąbką, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Części wykonane z tworzywa można włożyć do zmywarki.

Jak mielić mięso w maszynce?

Wbrew pozorom mielenie mieleniu nierówne i wszystko zależy od tego, jakiego efektu oczekujecie. Na przykład mięso na kotlety mielone można zmielić, używając oczek o średnicy 4 mm i wtedy kotlet będzie jednolity. Jeśli jednak wolicie poczuć kawałki mięsa, to wtedy najlepiej użyć oczek o średnicy 8 mm. Sitko z dużymi oczkami przyda się również przy mieleniu mięsa na burgery. Przygotowując spaghetti po bolońsku, najlepiej sięgnąć po sitko z drobnymi oczkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dralok0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
dralok0
Więcej tematów