maślane bułeczki
- 500 g mąka
- 40 g drożdzy
- 250 ml mleka
- 4 zółtka
- 70 g cukru
- 50 g masła
- sól
- mak
drożdze rozetrzeć z 1 łyżką cuktu, dodać ciepłe mleko i 100 g mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją obiętość dodać utarte żółtka, resztę mąki i mleka, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto aż pojawią sie pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać rozpuszczone masło i wyrobić je. Blachę wysmarowac masłem i opruszyć mąką. Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać je na blasze i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec 25 min. w tem. 200 st.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze