2z8
Jak czy艣ci膰 kurki?
B艂臋dem jest d艂ugie moczenie kurek, aby usun膮膰 z nich ca艂y piasek i resztki 艣ci贸艂ki. Niezbyt dobrym rozwi膮zaniem jest te偶 skrobanie ich no偶ykiem i ponowne ich moczenie. Nadmiar wody, kt贸ry wch艂on膮 grzyby sprawi, 偶e stan膮 si臋 gumowate i niesmaczne. I cho膰 niekt贸rzy najlepsi kucharze s膮 zdania, 偶e pe艂en le艣ny smak kurek warty jest napotkania drobnych ziaren, to w domowej kuchni mo偶na po艣wi臋ci膰 chwil臋 i oczy艣ci膰 kurki przep艂ukuj膮c je szybko i z wykorzystaniem ciekawego triku. Ot贸偶 lekko zwil偶one grzyby posypujemy obficie m膮k膮. R臋koma obtaczamy dok艂adnie, aby proszek pokry艂 ka偶d膮 kurk臋. Na koniec op艂ukujemy i grzyby s膮 gotowe do wykorzystania.