Sałatka z ziemniakami i pieczarkami
Składniki: 400 g ziemniaków, 4 średnie ogórki kiszone, 6 dużych pieczarek, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Porcja = 5 łyżek gotowej sałatki.
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić , pokroić w talarki, poddusić na oliwie i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki i uduszone pieczarki połączyć z pokrojonymi ogórkami oraz szczypiorkiem, wymieszać wszystko z jogurtem i doprawić do smaku.
- To prosta, szybka sałatka, nadająca się także jako dodatek do mięsa np. w porze lunchu lub po prostu na drugie śniadanie. Sałatkę można przygotować wcześniej i przed zjedzeniem delikatnie podgrzać - podpowiada ekspertka z Akademii Skutecznej Diety. - Zimą, kiedy pomidory są mało smaczne powinniśmy sięgać po sezonowego ogórka kiszonego. Kiszenie jest obróbką żywności, dzięki której zachowuje się witaminy, także witaminę C. Kiszonki to nie tylko skarbnica witamin, ale także naturalny probiotyk - źródło kwasu mlekowego - wykorzystujmy je więc do sałatek. Smacznego!
(AD) /mp/kuchnia.wp.pl