Olej z pestek winogron
Olej o lekko zielonkawym zabarwieniu, otrzymywany z nasion winogron. Jest bardzo bogaty w kwas linolowy (omega-6). Posiada lekko orzechowy smak i delikatny aromat, dzięki czemu nie zmienia smaku potraw, a tylko wydobywa ich głębię . Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania, kiedy temperatura jest bliska 100 st. C. Ewentualnie możemy niewielką ilość użyć do pieczenia w folii w niskiej temperaturze - do 150 stopni. Olej posiada dużo witaminy E i polifenoli. Z tego względu jest cenny w profilaktyce przeciwzakrzepowej, ale jego nadużywanie, przy jednoczesnym niedoborze kwasów omega-3 w diecie nie jest korzystne, ponieważ kwasy omega-6 dodatkowo wypierają kwasy omega-3 z organizmu, powodując ich deficyt i negatywne konsekwencje zdrowotne .