Kremówki
- 2 opakowania ciasta francuskiego (w rulonie)
- 2 L mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g masła
- cukier puder do posypania
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią ciasto francuskie, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ponownie nakłuwamy je widelcem tak, aby stało się proste. Gotowe powinno mieć złoty kolor i być płaskie. Studzimy.
Podczas pieczenia przyrządzamy krem. W 2 szklankach mleka rozpuszczamy budynie i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy i cały czas mieszamy. Delikatnie dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz masło. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i wlewamy mieszankę budyniu i mleka. Następnie gotujemy wszystko kilka minut aż będzie gęste. Studzimy.
Przygotowanym kremem przekładamy upieczone placki ciasta. Kroimy je na mniejsze części i sypiemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze