kolorowa sałatka

Obraz

Składniki

    • pomidor /średniej wielkości/
    • pół papryki
    • mała cebulka
    • trzy listki sałaty
    • 20 dag sera (kostka - nie w plasterkach)
    • 20 dag szynki (kostka - nie w plasterkach)
    • 2 lyżki oleju lub oliwy
    • 2 łyżki wody
    • sól
    • pieprz
    • papryka słodka mielona
    • sól czosnkowa

Przepis

1. Myjemy warzywa: paprykę, pomidora i sałatę.
2. Paprykę (ja użyłam akurat czerwonej, aczkolwiek można oczywiście użyć żółtej, czy zielonej, jak kto woli. ) i pomidora, a także ser i szynkę kroimy w kostkę - mniej więcej 1 cm na 1 cm.
3. Listki sałaty rwiemy na mniejsze części i dorzucamy.
4. Szatkujemy cebulę na średniej wielkości kawałki i dodajemy do reszty składników.
5. Łączymy olej, wodę i przyprawy i polewamy tym sałatkę i całość mieszamy.
(oczywiście możńa dodać dowolnych przypraw - zależy jak kto lubi lub po prosru kupić gotowy sos sałatkowy. )

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości