Kawa parzona a rozpuszczalna. Która jest zdrowsza?
Choć mamy świadomość, że zbyt duża ilość kofeiny szkodzi naszemu organizmowi, większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia chociaż jednej filiżanki kawy. Jednak tak naprawdę niewiele wiemy na temat właściwości jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Często sięgamy po kawy rozpuszczalne, sypane i z dodatkiem mleka, które dla prawdziwego kawosza są wyłącznie napojami kawopodobnymi.
- Trudno kawę rozpuszczalną nazwać kawą, nie zawiera ona 100 proc. kawy, często możemy spodziewać się różnych chemicznych dodatków - mówi trener baristów, Paweł Trzciński.
Na smak oraz właściwości kawy wpływa sposób jej zaparzenia. Powinniśmy spożywać kawę ziarnistą i mielić ją na świeżo. Kofeina wydziela się przez kontakt wody z kawą. Im więcej czasu trwa zaparzanie kawy, tym kofeiny jest więcej.
Źródło: Newsrm.tv