zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jak wykorzystać jarzębinę?

Dzień Dobry TVN/x-news | dodane 2014-09-05 (16:40) 2 lata 4 miesiące 10 dni 23 godziny i 19 minut temu | 40 opinii
 

Jarzębina to źródło witaminy C i beta-karotenu. Jak ją wpleść w kulinaria? To bardzo proste. Maria i Jakub Paskowie przygotowali sok z jarzębiny, który można dodać do herbaty oraz konfiturę jarzębinową z dodatkiem gruszki, która sprawdzi się jako uzupełnienie polędwicy wieprzowej. Blogerzy przestrzegli również, że surowa jarzębina jest trująca. Jednak są sposoby na to, aby była jadalna. Co należy zrobić?

Polub WP Kuchnia na Facebooku

Oceń
tak 49 81,67%
nie 11 18,33%

Opinie (40)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

27
0
~d 2014-09-10 (10:18) 2 lata 4 miesiące 6 dni 5 godzin i 41 minut temu

kiedys w czasach gdy nie było niczego pojawiły sie cukierki z jarzębina kandyzowaną

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

12
0
~anna 2014-09-10 (17:18) 2 lata 4 miesiące 5 dni 22 godziny i 41 minut temu

Smiejcie sie...Robie pyszny dzemik z jarzebiny i jeszcze kilku owocow. Bardzo pomaga mojej mamie przy reumatyzmie ale stado baranow jak to stado... Tylko jadem potrafiu pluc. Jacy ludzie sa na forach...

odpowiedz

16
11
~as 2014-09-10 (13:15) 2 lata 4 miesiące 6 dni 2 godziny i 44 minuty temu

Widzę ,że szczaw i mirabelki już się skończyły ,teraz przyszedł czas na jarzębinę ... Zostawcie ją ptakom.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
1
~Amira 2014-09-09 (23:51) 2 lata 4 miesiące 6 dni 16 godzin i 8 minut temu

Jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach. Dobrze zasadzić drzewo jarzębiny w ogrodzie to dobrobyt i kasa. Jak ma owoce. A jak nie ma to brak kasy. Podobno dobry dżem , nie robiłam , zawsze zapomnę

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

4
4
lenio 2014-09-10 (12:21) 2 lata 4 miesiące 6 dni 3 godziny i 38 minut temu

No co należy zrobić? Co? Komu potrzebny taki kaleko artykuł?

odpowiedz

32
17
~emil 2014-09-09 (18:20) 2 lata 4 miesiące 6 dni 21 godzin i 39 minut temu

żadnej jarzębiny w żadnej postaci to trucizna po jarzębiaku zawsze miałem gigantycznego kaca

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

4
0
~Anna 2014-09-10 (10:35) 2 lata 4 miesiące 6 dni 5 godzin i 24 minuty temu

Pan Jakub ratuje sytuację. Pani Mario stres, nieprzygotowanie? Pani Dorotka próbuję wybrnąć z jąkania się gotującej... Ogólnie nie ładnie to wyszło..

odpowiedz

12
0
~ERA 2014-09-10 (10:34) 2 lata 4 miesiące 6 dni 5 godzin i 25 minut temu

za komuny najlepszy z jarzębiny był JARZĘBIAK

odpowiedz

2
4
~donus 2014-09-10 (09:23) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 36 minut temu

ja chyba zakarze jarzebiny,i wytnom wszystkie drzewa u was w polszy.

odpowiedz

2
2
~yioio 2014-09-10 (09:22) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 37 minut temu

po tym to sie kuli jak po cebuli

odpowiedz

0
2
~landa 2014-09-10 (09:21) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 38 minut temu

wez se ta jarzebine i se korali zrob

odpowiedz

0
0
~piowiok 2014-09-10 (09:21) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 38 minut temu

heretyku i analfabeto jak dlugo jeszcze?

odpowiedz

0
1
~uol6 2014-09-10 (09:20) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 39 minut temu

co wy wiecie o gotowaniu,magda gesler koleji

odpowiedz

0
0
~ryh 2014-09-10 (09:20) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 39 minut temu

harakiri slownikiem pwn

odpowiedz

11
4
~ola 2014-09-10 (09:12) 2 lata 4 miesiące 6 dni 6 godzin i 47 minut temu

no to mamy , szczaw , mirabelki , jarzębinę a następny przysmak to może mlecz i pokrzywy ?

odpowiedz

6
2
~s52 2014-09-10 (08:01) 2 lata 4 miesiące 6 dni 7 godzin i 58 minut temu

Na litosc Boską, niechże pani Maria nauczy się mowic po polsku, zanim zacznie komus coś opowiadac! Uroda osobista nie wystarczy.

odpowiedz

14
0
~mark off 2014-09-10 (00:07) 2 lata 4 miesiące 6 dni 15 godzin i 52 minuty temu

po co to pieprzenie ..krótko : przymrozić lub ugotować(zagotować)..koniec kropka, to nie operacja na otwartym sercu......

odpowiedz

10
0
~eb 2014-09-09 (17:37) 2 lata 4 miesiące 6 dni 22 godziny i 22 minuty temu

No,niestety jest trująca na surowo.Gdy byłam dzieckiem zjadłam kilka kiści jarzębiny prosto z drzewa.Skończyło się koszmarnym pobytem w szpitalu wśród rurek,sond i ostrej diety.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

24
0
~Stary Zgred 2014-09-09 (17:55) 2 lata 4 miesiące 6 dni 22 godziny i 4 minuty temu

W jarzębinie szkodliwy jest kwas parasorbowy. W trakcie suszenia owoców lub podgrzewania wyciągów z owoców kwas ten ulega rozkładowi i żadne przykre objawy nie występują.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
6
~Ambir 2014-09-09 (21:33) 2 lata 4 miesiące 6 dni 18 godzin i 26 minut temu

No troszkę z polszczyzną nie najlepiej. Co to znaczy na przykład - " można jom też ", poza tym strasznie nienaturalny ten Wasz świat. Pozdrawiam Andrzej Kaleta

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Ciasta na zimno, Desery, Mięso mielone, Kurczak, Szarlotka, Rogaliki, sernik na zimno, Placuszki, Śledzie w oleju, Sałatka, Dania z ziemniaków, Naleśniki, Makowiec, Śledzie po kaszubsku, Sałatka gyros, Pierogi, Knedle, Blok czekoladowy