zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Sprzedają skażone kurczaki w supermarketach

PAP | aktualizacja 2009-10-14 (11:46) 4 lata 9 miesięcy 15 dni 6 godzin i 59 minut temu | 38 opinii
 
Sprzedają skażone kurczaki w supermarketach

Ponad połowa świeżych kurczaków w Wielkiej Brytanii jest zarażonych potencjalnie śmiertelnym mikrobem campylobacter, który zabija rocznie 80 Brytyjczyków . Choruje z tego powodu co roku 440 tys. osób - donosi „Daily Mail".

Przebadano 3,274 próbek zakupionych w głównych supermarketach i sklepach mięsnych. W 65,2 proc. znaleziono tę bakterię. Głównie w mięsie kupowanym w supermarketach.

Campylobacter w stanie naturalnym występuje w środowisku i można go znaleźć na farmach, głównie w odchodach zwierząt. Rezerwuarem bakterii jest drób. Po zjedzeniu skażonego pożywienia lub wypiciu takiej wody pojawia się wysoka temperatura, zapalenie żołądka i jelit, które może być ostre, wrzodziejące. W niektórych przypadkach rozwija się posocznica.

Zakażeniu zapobiega dokładne ugotowanie całego mięsa i mycie rąk przed i po jego przygotowaniu, używanie osobnych desek do krojenia dla drobiu i innego mięsa oraz dokładne umycie w gorącej wodzie noży oraz widelcy użytych do jego przygotowania. Osoby zakażone campylobacter winny często i dokładnie myć ręce by nie rozprzestrzeniać choroby.

Ilość zakażeń rosła na przestrzeni 2004-2008 - wskazują brytyjskie dane. Agendy rządowe zamierzają walczyć z tym problemem i zredukować zachorowalność o połowę, tym bardziej, że coraz częściej pojawiają się łańcuchy campylobacter odporne na antybiotyki.

"Problem ten narasta od dawna i nie jest on spowodowany nowoczesnymi metodami produkcji, jak niektórzy uważają" - mówi Andrew Wadge, główny naukowiec z FSA (Agencji Standaryzacji Żywności).

PAP, wp

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 18 85,71%
nie 3 14,29%

Opinie (38)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~paula 2009-10-15 (15:22) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 3 godziny i 23 minuty temu

strach czy ostrzezenie??????????
Mam 15 miesieczna coreczke zaledwie 3 miesiace temu miala ta bakterie niestety to dziadostwo jest wstretne wymeczylo ja strasznie i niestety nie obylo sie bez szpitala wiec nie wiem czy nas strasza czy ostrzegaja wiem ze drugi raz nie chciala bym zeby sie przypaletala do nas ta baktreia. Moze dla nas niej jest ona taka grozna ale dla naszych dzieci tak !!!!!!!!

odpowiedz

0
0
~Lord_Delas 2009-10-15 (12:22) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 6 godzin i 23 minuty temu

Phi
Troszke smieszny artykul. Campylobacter jest bakteria ktora szkodzi na zdrowie tylko w duzych ilosciach. Tak samo jak cala reszta bakterii. Taka jest mikrobiologia. Tak samo mozna powiedziec o Escherichia coli ktora to jest smiertelnie trujaca, ale w wodzie wystepuje i kazdy ja pije, niekoniecznie przegotowana. Ponadto jest to robienie afery z niczego. Media naglasniaja to robiac z tego afere na skale swiatowa przez co kazdemu wydaje sie ze jest to tak koszmarnie niebezpieczne ze zaszyweaw sie w kaftan i nie wychodzi z domu. I ostatnie najwazniejsze: Byla swinska grypa, ktora wybijala w meksyku. Ptasia grypa ze wschodu, swinska grypa i seria innych smiertelnie zabujczych epidemii, przed ktora wszyscy w Polsce uciekali, potem jak ktos zachorowal to i tak przezyl. Jaki z tego wniosek? Kazde panstwo ma obywateli, ktorzy roznia sie ukladem odpornosciowym. Dlatego dane epidemie robia najwiekszy pogrom w panstwach w ktorych sie rozwijaly, poniewaz na tamtych ludziach zmutowaly sie na zabojcze. Wg mnie nie ma sie czego obawiac, a smiertelne kurczaki z anglii zostawmy krolowej. PS wczoraj jadlem kurczaka i o ironio zyje i czuje sie calkiem niezle.

odpowiedz

0
0
~KASIUTEK 2009-10-15 (12:07) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 6 godzin i 38 minut temu

mięsko
JAK NIE MIĘSO 26LETNIE TO ZAKAŻONE KURCZAKI! NAJWYŻSZY CZAS ABYŚMY ZMĄDRZELI I ZACZELI O SWOJE ZJADAĆ.

odpowiedz

0
0
~xxxx 2009-10-15 (12:05) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 6 godzin i 40 minut temu

Ja też chorowałem
Kupiłem kurczaka w C***e przygotowanego na grilla. W tym samym dniu wziąłem go na patelnię i usmażyłem w oleju. Po tym 2 dni biegunka i wzdęcia, byłem ledwo żywy.

odpowiedz

0
0
~ja 2009-10-15 (12:02) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 6 godzin i 43 minuty temu

Nasz żąd to
Gdy w polsce wykryto jakiegoś virusa np. u drobiu to od razu mieli byśmy zakaz eksportowania .A że brytyjczycy nas ,, trują" to już inna sprawa !!!!!!!!!!! Nasz rząd nie liczy się z obywatelami tylko dba o swoje zyski:(!!!!!!

odpowiedz

0
0
~aaaaa 2009-10-15 (12:02) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 6 godzin i 43 minuty temu

brawo!!!!!!!!!!!!
jak poło w Angli...to pewnie TESCO !!!!! zawsze byłem i jestem przeciwnikiem kupowania w marketach,sprzedają sam syf!!!!! Należałoby sprawdzić czy w naszych tesco przypadkiem się podobne sprawki nie dzieją???? Pamiętacie chyba zadymę z AUCHUANEM???? A jak patrze jak tłumy walą oknami i drzwiami do marketów to aż mnie szlag trafia na ludzką głupotę!!! Kupując w marketach zabijamy polski handel!!!!!!!!!

odpowiedz

0
0
~Monarchista 2009-10-15 (12:00) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 6 godzin i 45 minut temu

80 brytyjczykow? hahahahahahaha:)
Rocznie na drogach ginie jakieś 5000 ludzi a oni robią raban bo 80 osób rocznie ginie od mikrobów hahaha:) pewnie zaraz sie okaże ze nie ginie tylko ma niedyspozycje żołądkowe,a potem ze nie od mikrobów tylko nie umyło mięsa ale w tym czasie producenci wołowiny podwoja zyski...

odpowiedz

0
0
~Olessja 2009-10-15 (11:45) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 1 minutę temu

chcece mniej płacić
Tak to jest, jak dusigrosze chcą zaoszczędzić. Kupują kurczaka i inne mięso w marketach a to wszystko, jak wiadomo, jest myte płukane i nie wiadomo co jeszcze, choć wygląda na zdrowe i świeże (bo musi tak wyglądać). Jakoś nie ufam tym masowym sprzedawcom. Oni mają w nosie nasze zdrowie- liczy się ich zarobek, a ludzie myślą że Pana Boga za nogi złapali kupując takie wielkie G..... w tych marketach w okazyjnych cenach!! wasz wybór!! Ja wolę kupić coś na targu od znajomej, która sadzi warzywka w przydomowym ogródku i wiem, że nie faszeruje tego chemią, niż kupić piękną zadbaną włoszczyznę w markecie- bo nie chce po zjedzeniu tego świństwa świecić (w końcu żremy niemal całą tablicę Mendelejewa)! to nic że zapłacę więcej, przynajmniej ktoś wartościowy na mnie zarobi...

odpowiedz

0
0
~jaru 2009-10-15 (11:37) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 8 minut temu

uff...cale szczescie ze
jw

odpowiedz

0
0
~obserwator cyrku 2009-10-15 (11:35) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 10 minut temu

mycie "widelcy" nic
mycie widelców za to powinno pomóc zdecydowanie... :)

odpowiedz

0
0
~stupido eurofil 2009-10-15 (11:23) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 22 minuty temu

Dodajmy do tego
dodajmy do tego, że tzw. Unia E. chce zakazać przydomowej uprawy warzyw, ziół i hodowli kurki, świnki czy królika a wtedy mają nas na widelcu. Żremy to co nam każą i zdychamy wydając wszystko na tzw "leki", po których jest jeszcze gorzej.

odpowiedz

0
0
~mrbugs 2009-10-15 (11:20) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 25 minut temu

Sorry.. gdzies mi
pl.wikipedia.org/wiki/Campylobacter_jejuni

odpowiedz

0
0
~mrbugs 2009-10-15 (11:19) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 26 minut temu

tu cos wiecej
pl.wikipedia.org/wiki/Campylobacter_jejuni

odpowiedz

0
0
~janek 2009-10-15 (11:06) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 39 minut temu

18 kg chemii
przeciętny europejczyk zjada 18 kg śropdków wyprodukowanych przez przemysł, chemia ta znajduje się w jedzonku kupowanym w sklepach, a co to jest np. benzonsan sodu i glutamian potasu są to konserwanty, aspartan-słodzik który zastępuje cukier nawet w odżywkach dla dzieci a jest rakotwórczy, B-ta karoten wzsyscy myślą że to wyciąg z marchewki a to jet tzw warzywo syntetyczne dodawane jako barwnik do jedzenia, metylowanilina, którą dodaje się do cukru wanilowego zamiast wanilii wzsyskie wzmacniacze smaku, pobudzacze łaknienia innymi słowy wszystko cco piszą identyczne jak naturalne, życzę owocnej pracy przyczytaniu etykiet na produktach im drobniejszy druk tym bardziej skrywana informacja przed kupującym

odpowiedz

0
0
~D@rolek Górnoślązok 2009-10-15 (11:00) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 45 minut temu

Teraz te kurczaki kupisz w Tesco w twoim mieście ...

odpowiedz

0
0
~adamus 2009-10-15 (10:56) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 49 minut temu

o kutwa ale
...w sumie to mam tylko jedno pytanie do pana Andrew Wadge - głównego naukowca z FSA. Skoro już pan zabrał głos w tej sprawie to może jakiś większy komentarz by się przydał, ponieważ chciałbym się dowiedzieć czym jest spowodowany ten problem??? A nie interesuje mnie co uważają niektórzy :))

odpowiedz

0
0
~Jokers 2009-10-15 (10:52) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 7 godzin i 53 minuty temu

Nie jedzcie mięsa
Ja już 17lat nie jem mięsa i czuję się z tym świetnie innym też polecam;)

odpowiedz

0
0
~as 2009-10-15 (10:39) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 8 godzin i 6 minut temu

KURCZAKI MAJA KROTKI
POKARMOWY WIEC DAJA IM JESC TO CO WYSRAJA W PRZEMYSLOWYCH FARMACH A MY TO JEMY.

odpowiedz

0
0
~guruvaccine 2009-10-15 (10:35) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 8 godzin i 10 minut temu

firmy zywieniowe należa
jedni drugim napedzają klientów , sprytne co nie ? \ np ograniczasz minerały i witaminy w genetycznym jedzonku , i ludziska padają na byle co , i kupują na maxa leki golden bysnes szalome 666

odpowiedz

0
0
~wiewiórka 2009-10-15 (10:33) 4 lata 9 miesięcy 14 dni 8 godzin i 12 minut temu

kurczaczki z jadem
Wyślą do Polski i będą mieli problem z głowy. Nasi "biznesmeni" już to tak załatwią, że żaden skorumpowany "urząd" tego nie wykryje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Pierogi, Kurczak, Dania z ziemniaków, Śledzie przepisy, Śledzie po kaszubsku, Mięso mielone, sernik na zimno, Rogaliki, Sałatka, Barszcz czerwony, Blok czekoladowy, Naleśniki, Sałatka gyros, Placuszki, Szarlotka, Ciasta na zimno, Śledzie w oleju, Makowiec, Desery, Knedle