Kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym
- 4-5 kaczych piersi
- 6 brzoskwiń
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz
- Do podania:
- ziemniaki z koperkiem
- fasola szparagowa
1. Umyte i osuszone piersi z kaczki solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i nakłuwamy gałązkami rozmarynu. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce pod przykryciem. Wyjmujemy z lodówki i nacinamy pierś po stronie ze skórą (wykonujemy delikatne nacięcia na krzyż).
Klarowane masło roztapiamy na patelni i smażymy kaczkę, zaczynając od strony z tłuszczem. Piersi smażymy z dwóch stron, każdą stronę po ok. 12 minut. Po usmażeniu powstały tłuszcz przelewamy do rondla, dodajemy ćwiartki brzoskwiń, ocet balsamiczny, miód i pozostałe gałązki rozmarynu. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż brzoskwinie się pomarszczą.
2. Piersi kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem z brzoskwiń.
Komentarz Czytelnika: Zosiu, kolejny przepis do wypróbowania. Twoje przepisy już na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ania z Mężem i wesołą gromadką.
Przepis poleca Zosia Cudny "Przepisy na cztery pory roku"
Podziel się opinią
Komentarze