Trwa ładowanie...

Jesienne ciasta dyniowe

Dynia to warzywo idealne, niezwykle bogate w składniki odżywcze, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Wyjątkowy smak dyni, sprawia że można wykorzystać ją do wielu dań, przyrządzimy z niej przepyszne sałatki, rozgrzewające zupy, wspaniałe desery. Jeśli chcecie umilić sobie pochmurne jesienne dni, zachęcam do upieczenia przepysznego, puszystego ciasta z dyni, jest ono nie tylko tanie, ale i niezwykle proste w przygotowaniu.

Ciasto dynioweCiasto dynioweŹródło: Adobe Stock
djc0o20
djc0o20

Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, chociaż ja polecam moje dwie ulubione odmiany: dynię piżmową i dynię Hokkaido. Co warto o nich wiedzieć?

  • Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki i jak na dynię niewielkie rozmiary (waży 1-3 kg). Pieczenie wydobywa z niej wyjątkowo słodki, maślany smak.
  • Dynia Hokkaido natomiast w swojej formie bardziej przypomina cebulę niż tradycyjną dynię. Posiada zwarty miąższ i w odróżnieniu od innych dyń, można zjeść ją w całości (tj. zarówno skórkę, pestki oraz miąższ). Jest niezwykle aromatyczna, ma ciekawy smak, który przypomina pieczone kasztany.

Prosty przepis na ciasto z dyni

Składniki:

  •  2 szklanki miąższu z dyni (1 średniej wielkości dynia)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 zmielone goździki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • do oprószenia formy: bułka tarta lub kasza manna
  • 1 łyżka masła
djc0o20

Wykonanie:

  1. Orzechy siekamy na drobno nożem. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do masy partiami: mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy na średnich obrotach (przez ok 3 minuty).
  2. Dynię myjemy, kroimy i usuwamy nasiona i włókna, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy zblendować), odciskamy nadmiar płynu.
  3. Starty i odsączony miąższ dyni dodajemy do ciasta. Wrzucamy drobno posiekane orzechy włoskie i namoczone uprzednio rodzynki. Mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną formy o średnicy 23-25 cm.
  5. Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed upływem podanego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
  6. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto z dyni posypujemy cukrem pudrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Ciasto czekoladowe z dynią

Bardziej wyrafinowanym smakoszom i wielbicielom czekolady, polecam czekoladowe ciasto z dynią, kardamonem i kakao. Podobnie jak poprzednia propozycja jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przygotować bazowe ciasto dyniowe, a na koniec do połowy ciasta dodać kakao i czekoladę.

djc0o20

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 140 ml masła + do natłuszczenia formy
  • 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
  • ok. 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozgrzewamy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Keksówkę natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (bez termoobiegu).
  3. Do jednej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem.
  5. W trzeciej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
  6. Następnie łączymy składniki z wszystkich trzech misek. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  7. Połowę przekładamy do ostudzonej czekolady. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  8. Na dno keksówki wylewamy: połowę jasnego ciasta, potem połowę czekoladowego, następnie resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego. Potrząsamy w celu wyrównania powierzchni.
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
djc0o20

Ciasto dyniowe w wersji fit

Osoby szczególnie dbające o linię, z pewnością skuszą się na ciasto dyniowe w wersji fit. To przepyszne ciasto dyniowe cudownie smakuje posypane jedynie cukrem pudrem. Możemy jednak przełożyć je serkiem mascarpone lub swoim ulubionym kremem.

Składniki:

  • 200 g puree z dyni
  • 2 banany
  • 125 ml mleka
  • 2 proc.
  • 200 g mąki pszennej 2000
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
djc0o20

Wykonanie:

  1. Do wysokiej miski wkładamy: puree z dyni, obranego banana i wlewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę.
  2. Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy.
  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do formy.
  4. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopni (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
djc0o20
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djc0o20
Więcej tematów