Dynia
Soczyście pomarańczowa, pękata i raczej sporych rozmiarów, ale za to niskokaloryczna - 100 g to zaledwie 15 kcal. W dodatku dzięki zawartości celulozy pomaga w odchudzaniu. Kolor miąższu świadczy o dużej zawartości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza wymiatającego wolne rodniki. Co ciekawe działanie antyrakowe posiadają także pestki . Są bogate w zdrowe oleje, zawierają sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, a także niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów oraz związków białkowych. Obecne w nich tokoferole działają jak afrodyzjak. Dynia zawiera też białko, witaminę A, B1, B2, PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Dynia najlepsza jest świeża oraz bardzo dojrzała. To wtedy jej miąższ jest najsmaczniejszy. Można ją piec w piekarniku, dusić i miksować na sycące i smaczne zupy, a nawet przygotować dyniowe placki i ciasta.