Trwa ładowanie...
d180ips
Jak zrobić drożdże w domu?  Polski "prepper" Piotr Czuryłło zdradza przepis na drożdże z owoców

Jak zrobić drożdże w domu? Polski "prepper" Piotr Czuryłło zdradza przepis na drożdże z owoców

Drożdże w czasie pandemii koronawirusa stały się towarem deficytowym, wręcz "egzotycznym" – jak mówi w programie specjalnym Wirtualnej Polski Piotr Czuryłło, polski "prepper", autor książki "Vademecum przetrwania". Okazuje się, że drożdże można w bardzo prosty sposób przygotować w domu. Choć w sieci można znaleźć wiele przepisów – niektórych wykorzystuje się np. piwo – Czuryłło radzi, by sięgnąć do metod znanych naszym babciom czy prababciom i przygotować drożdże z owoców, a konkretnie ze skórki owocowej. Aby przygotować domowe drożdże, wystarczy wrzucić skórkę owocu do zaczynu, czyli wody z cukrem lub np. z rozgotowanym ziemniakiem. Owocami, które mają najbogatszą florę bakteryjną i z których najłatwiej pozyskamy drożdże, są winogrona.

drożdżach rzeczywiście drożdże wydRozwiń

Transkrypcja:

drożdżach rzeczywiście drożdże wydają się w tej chwili produktem dość atrakcyjnie egzotycznym a przecież kiedyś nasze babcie niekoniecznie znajdowały te drożdże w sklepach nie było jest to jest taki najprostszy tych metod jest bardzo wiele możemy pozyskać Chociażby ze skórki owoców każdym owoców na sobie posiada taką naturalną florę bakteryjną na której znajdują się drożdże ale ale mamy też zamiast jak to zrobić jak jest jakie zebrać z tej z znaczy ja powinienem mieć jakiegoś Tak po prostu wrzucić do zaczynu czyli do jakiejś niewielkiej ilości wody z cukrem czy z jakimś rozgotowanym ziemniakiem mi jakąś pożywkę dla tych drożdży i znaleźć za tym czyli w tym przypadku skórki nie nie zatruje się nie wyprodukuje tam czegoś co będzie dla mnie trujące w powietrzu Mamy rzeczywiście bogatą florę różnych bakterii drożdży również jeżeli zachowamy warunki higieny to uda nam się wysublimować te drożdże nas najbardziej cenne eksponaty można jeść winogrona które mają najbardziej intensywną florę bakteryjną bogatą wzrost jeżeli epidemia koronawirusa jeszcze potrwa Jakie są pana porady w jakie środki powinniśmy czy jakie produkty spożywcze powinniśmy się wyposażyć żeby zabezpieczyć sobie funkcjonowanie na przykład na dwa trzy miesiące Czy to takie klasyczne konserwy Jakie są roboty konserwach długo rzeczywiście trudno byłoby nam przeżyć to menu stanie się monotonnej dla nas uciążliwe a przez to obniżył nie znaczy morale wiosna jak obserwuje po sąsiadach i znajomych że wielu zaopatruje się w nasiona i próbuję zagospodarować swoje balkony czy kawałki ziemi Gdzie w swojej okolicy po to żeby przynajmniej jakieś warzywa i owoce które będzie można dość szybko i prosto wyhodować tak robiła moja babcia tak robiła Rozumiem że pana babcia i takie czasy dzisiaj do dożyliśmy że że mamy Jak własne własne wa Wróćmy do zaradności życiowej wrócimy
d180ips
d180ips
Więcej tematów