Trwa ładowanie...

Jak dieta wpływa na urodę? Sprawdź, co jeść dla naturalnego piękna

Jesteś tym, co jesz — to oklepane powiedzenie kojarzymy głównie z odchudzaniem lub kondycją psychofizyczną. Czy bierzemy je na poważnie w kontekście urodowym?

Ważne jest spożywanie świeżych, bogatych w naturalne barwniki i witaminy produktów Ważne jest spożywanie świeżych, bogatych w naturalne barwniki i witaminy produktów Źródło: Adobe Stock
d4f2s8x
d4f2s8x

Wiola Lis, ekspertka z ekologicznego centrum Arkana Smaku, zdradza: "Atrakcyjny wygląd skóry, paznokci i włosów zależy przede wszystkim od naszego zdrowia i kondycji, to z kolei w dużej mierze związane jest z dietą! Nie wystarczą suplementy czy fit posiłek raz w tygodniu. Jeśli chcemy zachować urodę na dłużej, musimy dbać o zrównoważoną i pełnowartościową dietę każdego dnia".

Co jeść, a czego się wystrzegać? Sprawdzamy!

Codzienna porcja warzyw i owoców

Każdemu posiłkowi powinna towarzyszyć solidna porcja warzyw, przy czym nie chodzi tu o frytki czy różnego rodzaju przetwory z dodatkiem cukru.

Ważne jest spożywanie świeżych, bogatych w naturalne barwniki i witaminy produktów. Najbardziej wartościowe warzywa to te surowe, mrożone oraz duszone (nie smażone!) na zdrowym tłuszczu i małym ogniu.

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Kolorowe witaminy na włosy, skórę i paznokcie

Na naszym talerzu powinny znaleźć się warzywa i owoce w każdym kolorze — w ten sposób dostarczymy sobie mieszankę wszystkich witamin i potrzebnych elementów.

d4f2s8x

Produkty czerwone, żółte i pomarańczowe (dynia, papryka, marchewka czy mango) zawierają karoteny i ksantofile — naturalne związki chemiczne dbające o właściwy koloryt skóry i pełniące rolę przeciwutleniaczy. Beta-karoten nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale także pełni rolę ochronną przed nowotworami.

Niezwykle korzystne dla zdrowia są także warzywa zielone (takie jak brokuły, cukinia, ogórek) a także wszelkie liście: jarmuż, szpinak, roszponka, szczaw, natka pietruszki oraz rzodkiewki czy szczypior. Odpowiadają za regenerację naskórka, poprawiają ukrwienie skóry, łagodzą podrażnienia i sprzyjają dobremu trawieniu. Zawarte w nich witaminy dobrze wpływają na włosy i paznokcie.

Nie zapominajmy też o warzywach w fioletowym kolorze. Buraki, jagody, jeżyny czy czerwona kapusta pełne są wartościowych antyoksydantów, mają działanie antygrzybicze, a także zmniejszają kruchość naczyń włosowatych, czyli są znakomitym remedium na pękające naczynka.

Produkty lokalne, sezonowe, ekologiczne

Aby nasza dieta była zdrowa i sprzyjała zachowaniu urody, w kuchni powinny znaleźć się przede wszystkim produkty sezonowe i lokalne. Zapewniają bogactwo zarówno smaków, jak i witamin, a także mniej szkodliwych substancji niż warzywa i owoce importowane.

d4f2s8x

Produkty egzotyczne, a także te sprowadzone do kraju poza sezonem, muszą przebyć długą drogę, zanim znajdą się na naszym talerzu. Z tego powodu bywają pryskane szkodliwymi dla zdrowia pestycydami pozwalającymi im przetrwać podróż.

Wybierajmy więc produkty sezonowe w okresie ich dostępności i kupujmy warzywa i owoce z lokalnych gospodarstw. Znajdziemy je na targach i bazarkach, a jeśli zakupy robimy w marketach, sprawdzajmy pochodzenie produktu.

Ekspertka z ekobazaru Arkana Smaku zaznacza: "Warto zwracać uwagę również na certyfikaty dostawców. Wybierając produkty bio, np. z euroliściem, mamy gwarancję, że pochodzą one ze sprawdzonych upraw, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i pestycydów. Wszystko to wpływa na najlepszy smak, zapach oraz zawartość cennych składników". 

d4f2s8x

Ważne kwasy omega

W naszej diecie nie może zabraknąć też zdrowych tłuszczów, zawierających kwasy omega 3 i 6. Znajdziemy je w tłustych, dobrej jakości rybach, orzechach oraz pestkach.

Dlaczego ich spożywanie jest tak ważne? Wiola Lis z internetowego centrum Arkana Smaku wyjaśnia: "Tłuszcze umożliwiają przyswajanie niektórych witamin. Jeśli chcemy dostarczyć swojemu organizmowi witaminę A, nie wystarczy, że zjemy zawierającą ją marchew. Aby witamina stała się przyswajalna dla naszego ciała, musi zostać rozpuszczona w tłuszczu".

Warzywa i owoce powinniśmy zatem łączyć z oliwą lub orzechami. Jako dodatek sprawdzi się również masło orzechowe, idealnie komponujące się na przykład z jabłkiem, borówkami czy bananami.

d4f2s8x

Ryby morskie zawierają również cenne witaminy A i E, które sprawiają, że nasze włosy nabierają blasku, a skóra jest promienna i świeża.

Czego unikać? 

Jeśli chcemy zachować zdrowie i piękny wygląd, unikajmy:

  • niezdrowych tłuszczy trans, obecnych w produktach wysoko przetworzonych,
  • alkoholu, 
  • cukru kryjącego się również w przetworzonych produktach wytrawnych, 
  • nadmiaru soli, 
  • czerwonego mięsa.
d4f2s8x

Jeśli borykamy się z trądzikiem, uważajmy też na spożycie czekolady — może ona powodować nasilanie objawów.

Na koniec zwróćmy uwagę na to, jakie produkty wywołują u nas alergie — powinniśmy je ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować z diety, zastępując innymi składnikami o podobnych wartościach.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo Materiały prasowe
logo Źródło: Materiały prasowe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4f2s8x
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4f2s8x
Więcej tematów