Jajecznica z kurkami
- 30 dkg kurek
- 1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
- 10 dkg wędzonego boczku
- 8 jajek
- 3-4 łyżki śmietany
- 2-4 ząbki czosnku
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie. Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Podziel się opinią
Komentarze