Trwa ładowanie...
dr049oz
17-12-2014 10:19

Piernik mocno pomarańczowy

Przepis
4.0
(4 głosy)
Oceń:
dr049oz
Składniki
  • CIASTO:
  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 ml likieru Cointreau
    • GALARETKA POMARAŃCZOWA:
  • 1 kg pomarańczy
  • 50 ml likieru Cointreau
  • 100 - 130 g cukru
    • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml likieru Cointreau
  • 3 łyżki masła
Przepis

Wyrabiamy ciasto. Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko, miód, 50 ml likieru Cointreau, cukier, przyprawy oraz kakao. Kiedy masa lekko się ostudzi, dodajemy jajka i miksujemy przez moment. Następnie łączymy to z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. W tym momencie wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli patyczek po tym czasie będzie suchy, możemy je wyjąć i ostudzić.

Szorujemy pomarańcze, ucieramy z nich skórkę oraz wyciskamy sok. Sam sok przelewamy do garnka i 30 minut lekko gotujemy. Potem dodajemy cukier (100 g, jeśli galaretka będzie zbyt płynna to jeszcze 30 g), likier Cointreau oraz skórkę z pomarańczy. Studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z likierem Cointreau i masłem.

Kiedy nasz piernik wystygnie, przekrajamy go na pół na połowie jego wysokości i przekładamy zimną galaretką pomarańczową. Wierzch piernika polewamy czekoladą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
dr049oz
dr049oz
Więcej tematów
dr049oz