Trwa ładowanie...
d2tc4lj
28-10-2014 17:56

Ciasteczka marchewkowe z mąki orkiszowej z ziarnami

Przepis
3.9
(34 głosy)
Oceń:
d2tc4lj
Składniki
  • 2 1/2 szklanki mąki orkiszowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g masła
    • 100 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki cukru
    • 4 kostki gorzkiej czekolady
    • po 1 łyżce ziaren: maku, siemienia lnianego, dyni.
Przepis

Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mrożoną marchew wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. minuty. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładka masę. Mrożonej marchewki nie musimy myć i obierać, ale zwykłą trzeba poddać takiej obróbce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czekoladę i ziarna dyni siekamy za pomocą noża na mniejsze kawałki. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy roztopione masło oraz marchewkę.

Miksujemy i dodajemy czekoladę, dynię, mak, siemię, mąkę z rozmieszanym proszkiem i sodą. Całość miksujemy aż połączymy wszystkie składniki. Z ciasta formujemy małe ciasteczka. Otrzymana masa jest kleista i najłatwiej utoczyć z niej kulki, jeśli wcześniej rozprowadzimy na dłoniach odrobinę oleju. Każdą z kuleczek kładziemy na blaszce pokrytej papierem pergaminowym i lekko spłaszczamy.

Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 200 stopni lub 175 stopni z włączonym termoobiegiem.

Pestki dyni wykorzystane w powyższym przepisie są źródłem łatwo przyswajalnego białka, które stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się uczucie głodu. Dodatkowo błonnik w nich zawarty poprawia perystaltykę jelit ulepszając proces strawienia. Co więcej, związki w nich zawarte redukują objawy stresu i wpływają na dobre samopoczucie. Nic tylko jeść pestki dyni.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj