Trwa ładowanie...
d2s3og7
14-07-2014 21:26

Cynamonowe bułeczki

Przepis
4.1
(56 głosów)
Oceń:
d2s3og7
Składniki
  • CIASTO
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
    • NADZIENIE
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
  • 6 łyżek cukru
    • LUKIER
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub soku z pomarańczy
Przepis

Podgrzewamy mleko (ale nie zagotowujemy), wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Do tego wsypujemy pokruszone drożdże, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.

Przez sito przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Po wymieszaniu dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, a jeśli zaistnieje taka potrzeba, podsypujemy je mąką. Miskę smarujemy oliwą i do niej wkładamy ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy je w ciepłym miejscu na godzinę.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta (30x50 cm). Pędzelkiem smarujemy ciasto masłem i posypujemy je cynamonem wymieszanym z cukrem (zostawiając po 2 cm przy brzegach, aby lepiej można go było skleić). Zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości około 2-3 cm i pozostawić na 45 minut. Następnie piec je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Kiedy bułeczki wystygną, musimy je polukrować. Wodę lub sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem (konsystencja ma być taka, aby łatwo się ją rozprowadzało). Smacznego!

Podziel się opinią

12
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s3og7
d2s3og7
d2s3og7
Więcej tematów
d2s3og7