Trwa ładowanie...
d3nxleb
24-04-2014 16:30

Gulasz z kurczaka ze śliwkami

Przepis
3.9
(19 głosów)
Oceń:
d3nxleb
Składniki
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 50 g masła klarowanego lub oleju
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 opakowania klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Przepis

Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i rumienimy boczek, a następnie szklimy cebulę. Wsypujemy paprykę, cynamon i mieszamy.
Dodajemy mięso z kurczaka.
Wlewamy szklankę gorącej wody i mieszamy. Następnie dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 30 minut. Wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze chwilę czekając, aż zgęstnieje sos.

Suszone śliwki świetnie komponują się z kurczakiem, a wędzony boczek dodaje całemu daniu aromatu dymu. Gulasz ten możemy podać z ryżem, ziemniakami bądź kluskami.

Zastosowane w daniu śliwki pochodzą z Kalifornii. Ale nic w tym dziwnego, ponieważ dziś większość suszonych śliwek na światowym rynku sprzedają kalifornijscy sadownicy. Sadzonki śliwy domowej przewieźli za ocean francuscy imigranci. Z sadzonek, za pomocą szczepień, uzyskali odmianę, której owoce wyjątkowo dobrze poddają się procesowi suszenia.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nxleb
d3nxleb
d3nxleb
Więcej tematów
d3nxleb