Trwa ładowanie...
dr049oz
22-04-2014 00:02

Dyniowa babka na mleku kokosowym

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
dr049oz
Składniki
  • CIASTO
  • 350 g dyni
  • 375 ml mleka kokosowego
  • 70 g drożdży
  • 230 g cukru
  • 250 g roztopionej margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
    • LUKIER
  • 200 g cukru pudru
  • 20 g soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Przepis

Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy do miękkości w 250 ml mleka kokosowego. Mieszankę miksujemy na jednolitą masę i ostudzamy. W pozostałym mleku (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i łączymy je z łyżką cukru i mąki. Wszystko odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i mieszamy ją z przygotowanym rozczynem, tłuszczem, masą dyniową i pozostałym mlekiem. Całość wyrabiamy na gładką konsystencję i umieszczamy w formie. Czekamy aż ciasto wyrośnie i pieczemy je w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy lukier – ucieramy razem cukier puder i sok z cytryny.
Kiedy babka się ochłodzi, polewamy ją lukrem i dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
dr049oz
dr049oz
Więcej tematów
dr049oz