Trwa ładowanie...
d17y012
13-03-2014 15:34

Gruszkowiec

Przepis
4.8
(143 głosy)
Oceń:
d17y012
Składniki
  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki krupczatki
  • 20 dag margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól
    • Nadzienie:
  • 8 twardych gruszek
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • litr wody
  • szklanka cukru
    • Masa:
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietanki kremówki
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
    • Dekoracja:
  • cukier puder
Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, szczyptę soli, dodać margarynę, posiekać nożem, wlać rozkłócone żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obficie skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, włożyć gruszki, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia, osączyć na sicie, pokroić w grubą kostkę.

Oziębione ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, większy niż spód, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem do formy, podnieść brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec 20 minut.

Jaja wybić, rozkłócić. W połowie mleka rozmieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jaja, dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko i śmietanę wlać do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, zagotować, zestawić z ognia, mieszając, dodać masę jajeczną, i nie przerywając mieszania, ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Na zapieczone ciasto rozłożyć równo gruszki, zalać masą mleczno-jajeczną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 170ºC. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

16 porcji po:
357 kcal, 4,6 g białka, 15,5 g tłuszczu, 88,9 mg cholesterolu, 1,8 g błonnika

Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17y012
d17y012
d17y012
Więcej tematów
d17y012

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj