Trwa ładowanie...
d1l91os
16-02-2014 08:31

Szarlotka specjalna

Przepis
3.3
(66 głosów)
Oceń:
d1l91os
Składniki
  • 1 margaryna
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Przepis

Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.

Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Zapraszamy na nasz bloghttp://aniolywkuchni.blogspot.com/

Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l91os
d1l91os
d1l91os
Więcej tematów
d1l91os