Trwa ładowanie...
d1bct8e
16-05-2008 08:51

Papryka marynowana

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1bct8e
Składniki
  • różnokolorowa papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • liście laurowe
  • pieprzu ziarnach
  • ziele angielskie
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, przyprawami. Do wrzącej wody dodać ocet, sól, cukier i oliwę. Gdy nieco przestygnie, zalewać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki mocno zakręcać. Pasteryzować przez około 20 minut np. w gorącym piekarniku.

Przepis dodał użytkownik AnnMarie

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bct8e
d1bct8e
d1bct8e
Więcej tematów
d1bct8e