Trwa ładowanie...
daljocc
06-12-2013 11:11

Deser piernikowy z frużeliną żurawinową

Przepis
3.5
(13 głosów)
Oceń:
daljocc
Składniki
  • Na deser:
  • resztki miękkiego piernika lub pierniczków (w czekoladzie lub lukrze), pokruszone, mogą być z bakaliami
  • śmietana kremówka 30% ubita na sztywno z łyżeczką cukru pudru (do smaku, dodawanego na koniec ubijania)
  • kilka łyżek frużeliny żurawinowej
    • Frużelina żurawinowa:
  • 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 - 1,25 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
Przepis

Owoce wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca.
W pucharkach na dnie układać okruszki piernikowe, na nie kłaść bitą śmietanę, dekorować frużeliną z żurawiny.
Przepis jest na sporą ilość frużeliny - można ją podawać z ciastami świątecznymi.
Smacznego!

Przepis poleca Dorota Świątkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daljocc
daljocc
daljocc
Więcej tematów
daljocc