Trwa ładowanie...
d3jht2p
20-11-2013 18:21

CIASTO CYTRUSOWE

Przepis
4.8
(64 głosy)
Oceń:
d3jht2p
Składniki
  • Składniki forma( 25 cm x 10 cm )
  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropel aromatu cytrynowego
  • Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam;
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • Polewa
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • aromat cytrynowy
  • łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów
Przepis

Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę pozostałą po owocach)

[b]Ciasto[/b]

Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą.

[b]Polewa[/b]

Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jht2p
d3jht2p
d3jht2p
Więcej tematów
d3jht2p