Trwa ładowanie...
d1spt7t
15-11-2013 15:39

Ciasto miodowe z orzechami laskowymi

Przepis
4.4
(37 głosów)
Oceń:
d1spt7t
Składniki
  • CIASTO
  • 250 g masła
  • 150 g mąki
  • 220 g miodu
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • KREM
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka masła
Przepis

Krok 1
Masło ucierać mikserem do białości, dodać miód i kolejno po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodawać po łyżce do masy maślanej i miksować na najniższych obrotach. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem. Piec w 160 st.C przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
W tym czasie przygotować krem. Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Ciepłą masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce. Podawać.
Smacznego! :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t