Trwa ładowanie...
d3qscw2
05-11-2013 14:23

Kurczak w miodzie

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d3qscw2
Składniki
  • 1 cały kurczak (2 1/2-3 kg)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1-2 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej, drobno posiekanej
  • sól
  • 1/2 szklanki ciemnych lub jasnych rodzynków, suszonych wiśni, suszonej żurawiny itp.
  • 1 łyżka masła
Przepis

Przepis na 3-4 porcje
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, a następnie natrzyj go roztopionym masłem i posyp solą. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i pyszna. Piecz przez godzinę albo do chwili, kiedy z nakłutego ostrym nożem udka wypłynie przezroczysty sok. Pierś powinna zmienić kolor z różowego na biały.

Podczas gdy kurczak się piecze, wymieszaj w rondlu wszystkie pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż suszone owoce napęcznieją, a sos zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Gdy tylko kurczak będzie gotowy, polej go od razu połową sosu, a resztę podaj osobno.

Danie o zdecydowanie północnym charakterze. Jabłka, ocet, miód i suszone owoce przywołują wspomnienia mroźnych wieczorów spędzonych w cieple wielkich sal Winterfell. Gęsty sos rozpływa się kusząco na gorącym kurczaku. Nasiąkają nim też suszone owoce, które tryskają smakiem, gdy już zaszczycą talerz swoją obecnością.

Można podawać z chrupiącym białym chlebem, współczesną rzepą w maśle i miodem pitnym.

fot. Kristin Teig

Przepis poleca Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
Więcej tematów
d3qscw2