Trwa ładowanie...
d13qfln
28-10-2013 10:14

Tort Oreo

Przepis
4.6
(9 głosów)
Oceń:
d13qfln
Składniki
  • CIASTO
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 szt jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g ciastek Oreo
    • MASA Z MLEKIEM W PROSZKU
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 serki homogenizowane Danio o smaku waniliowym
  • 2 szklanki mleka w proszku
Przepis

Krok 1
Ciasteczkowe blaty: masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i miksować ok. 2 minut. Dodać budyń w proszku i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko dokładnie połączyć. Oreo pokruszyć na małe kawałki i wsypać do gotowego ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 5 równych części (najlepiej zważyć). Wilgotnymi rękoma, kształtować kulki i rozkładać palcami na blaszce z papierem do pieczenia formując placek o średnicy około 20 cm. Piec 12-13 minut w 200 stopniach ( im dłużej będziemy je piec, tym będą bardziej kruche ).
Krok 2
Krem: żółtka z cukrem ubić mikserem na parze. Masa powinna być puszysta i gęsta. Lekko ostudzić (nie może być ciepłe!) i dodać miękkie masło. Całość ubić dokładnie mikserem. Dodawać na przemian: 1 serek - ubijać, 1 szklankę mleka - ubijać, drugi serek - ubijać, drugą szklankę mleka - ubijać. Gotową masę wstawić do lodówki na ok. 30-45 minut. Ciasteczka przełożyć kremem, wierzch posypać ciasteczkami oreo. Smacznego!

Przepis poleca Domowe Wypieki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln