Sernik z kwaśną śmietaną i ananasowym curdem
- Masa serowa:
- - 1 kg zmielonego twarogu
- - 3/4 szklanki cukru
- - 3 łyżki mąki pszennej
- - 6 jajek
- - 150 ml śmietany 30%
- - 25 g cukru wanilinowego
- - 1 szklanka drobnych wiórek kokosu
- Wierzch sernika:
- - 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- - 2 łyżki cukru pudru
- - ok. 150 g ananasowego curdu z tego przepisu
Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlać śmietankę, całość zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 20 cm x 35 cm, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy). Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Do rękawa cukierniczego nałożyć ananasowy curd. Wycisnąć na powierzchni sernika poziome paski curdu w równych odstępach. Następnie wykałaczką przeciąć pasy sernika, aby powstał wzorek. Sernik wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: www.domowe-wypieki.com
http://domowe-wypieki.com/sernik-z-kwasna-smietana-i-ananasowym-curdem/
Przepis dodał użytkownik DomWyp
Podziel się opinią
Komentarze