Trwa ładowanie...
d3ca9j7
02-10-2013 15:44

Kawowy sernik na kakaowym spodzie z likierem Irish Cream

Przepis
3.5
(56 głosów)
Oceń:
d3ca9j7
Składniki
  • SPÓD
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 szt jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki kawy ziarnistej
Przepis

Krok 1
Spód: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę o wymiarach 25cm x 35cm. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. Upieczony spód wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Do zmielonego sera dodać cukier, mąkę, kawę ziarnistą, zimny napar kawowy i nasiona z laski wanilii, całość zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Dodać ubitą pianę z białek, ubitą kremówkę i delikatnie połączyć. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Piec w temp. 180 stopni 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 50 minut.
Krok 2
Na upieczoną masę serową wylać 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami cukru pudru i 75 ml likieru Irish Cream
Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady roztopić z 1 1/2 łyżki masła w kąpieli wodnej. Polewa nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
Gotową polewę czekoladową wyciskać przez rękaw cukierniczy tworząc poziome paski w równych odstępach. Następnie patyczkiem, wykałaczką przeciągnąć czekoladę tworząc wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piec 15-20 minut. Gotowy sernik wyjąć, ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis poleca Domowe Wypieki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ca9j7
d3ca9j7
d3ca9j7
Więcej tematów
d3ca9j7