Trwa ładowanie...
d1qidji
06-09-2013 16:25

Pomidory faszerowane quinoa, szpinakiem i fetą

Przepis
3.4
(8 głosów)
Oceń:
d1qidji
Składniki
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 3/4 kubka ugotowanej quinoa
  • 2 łodygi młodej dymki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1/2 kubka fety
  • garść świeżego szpinaku, posiekanego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól (feta jest lekko słona)
  • pieprz, jeśli potrzebujecie
Przepis

Krok 1
Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania.
Krok 2
W naczyniu mieszamy: quinoa, posiekany szpinak, fetę, szczypiorek, czosnek, oliwę. Sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy soli (feta jest słona), pieprz i dalej mieszamy.
Krok 3
Przygotowane pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów.
Krok 4
Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 min (w zależności od wielkości pomidorów ), grzałka góra-dół. Po tym czasie możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
d1qidji
d1qidji
Więcej tematów
d1qidji