Trwa ładowanie...
d3e553f
06-09-2013 16:04

Pierś kurczaka faszerowana miętą i fetą w sosie pomarańczowym

Przepis
4.2
(17 głosów)
Oceń:
d3e553f
Składniki
  • 1/2 piersi kurczaka
  • 1 plaster fety
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka drobno posiekana, może też być mała cebula
  • 1/2 kubka świeżego soku pomarańczowego
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 kubka śmietany najlepiej 22% (nie powinna się ściąć)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku (ja używałam białego)
Przepis

Krok 1
Farsz: Ser feta kruszymy i mieszamy z miętą.
Krok 2
Umytą i osuszoną pierś, przekrajmy na górze (3-4 cm) tworząc kieszeń do farszu. Kieszeń można powiększyć dokonując wewnątrz, po bokach kolejnych nacięć. Przygotowany farsz wkładamy do kieszeni, dokładnie zamykamy i przekłuwamy wykałaczkami.
Ważne aby po przekłuciu farsz nie wystawał z kieszeni. Lekko oprószamy solą.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę (ok 2 łyżek) układamy pierś i dokładnie obsmażamy ją z obydwu stron (powinna być rumiana), zdejmujemy.
Krok 4
Na tą samą patelnie dodajemy kolejne 2 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną szalotkę i na wolnym ogniu smażymy do zmięknięcia, uważając aby jej nie przypalić.
Krok 5
Do miękkiej szalotki dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę oraz śmietanę, redukujemy całość na małym ogniu ok 5 min, doprawiamy solą i pieprzem ( ja używałam białego).
Po tym czasie wrzucamy wcześniej usmażoną pierś i dusimy kolejne 5 min. Smacznego :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e553f
d3e553f
d3e553f
Więcej tematów
d3e553f