Brokuły z kaszą gryczaną i kiełbaskami
- pół opakowania brokułów (ok. 3 zł)
- torebka kaszy gryczanej
- dwie małe kiełbaski (dobre do smażenia, w tym przypadku o nazwie "Polskie" - surowe w środku)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 cebula średniej wielkości
- świeże liście pietruszki, oregano i bazylii
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i odstawić do wystygnięcia. Na patelni zeszklić pokrojoną w pióra cebulę i dodać do niej pokrojone kawałki kiełbaski, po czym podsmażyć do zrumienienia. Do gotującej się osolonej wody wrzucić różyczki brokułu i gotować tak, aby brokuły były jędrne (nie dłużej niż 5 minut, ponieważ stracą sporo mikroelementów). Wystudzoną kaszę rozsypać na talerzu. Wyłożyć na niej podsmażone kiełbaski z cebulą i ugotowane, przecięte na pół różyczki brokułu. Całość podać z listkami pietruszki, bazylii i oregano oraz polać oliwą z oliwek.
Brokuły, podobnie jak kalafior, zawsze przykuwają uwagę na talerzu swoim tajemniczym kształtem. Dzięki temu potrafią wizualnie zdominować potrawy, których część stanowią. Nie inaczej jest w przypadku tego prostego przepisu na sytą, smaczną i szybką kolację. Danie bazuje na kaszy gryczanej, paru kiełbaskach i brokułach, po które z powodzeniem można sięgnąć do lodówki, ponieważ świetnie przechowują się w postaci zmrożonej.
Warzywo wprowadzili do światowej kuchni Włosi. O dziwo, nasz kraj mieści się w pierwszej dziesiątce krajów uprawiających brokuły w skali świata, z wynikiem blisko 277 tys. ton rocznie! Większość eksportujemy, a szkoda, ponieważ brokuły są bardzo zdrowe i pasują do wielu potraw.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze