Sałata z wątróbką i sosem malinowym
- SAŁATA
- 25 dag wątróbki drobiowej
- 1/2 opakowania rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka pokrojona w krążki
- SOS MALINOWY
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 10 malin do dekoracji sałatki
Krok 1
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z białych przerostów i błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na gorącą patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy przygotowaną wątróbkę. Smażymy z każdej strony ok. 2-3 minuty. Czas smażenia zależy od naszych wątróbkowych upodobań. Jeśli lubimy różową w środku - 2 min z każdej strony powinny wystarczyć, jeśli bardzo wypieczoną - lepiej ją smażyć ok. 4 min z każdej strony. Ja osobiście nie przyprawiam wątróbki w trakcie smażenia, robię to po ułożeniu na sałacie.
Krok 2
Sos malinowy - najlepiej zrobić go wcześniej, lubi trochę odpocząć. Do rondelka wrzucamy maliny, dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę miodu, wino. Całość zagotowujemy, mieszając co chwila. Gotujemy, redukując do ok 2/3 objętości. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Zredukowany sos przecieramy przez sitko. Po przetarciu powinien powstać gęsty sos o pięknym ciemno-bordowym kolorze. Jeśli macie wrażenie, że sos jest zbyt płynny, można go jeszcze raz lekko podgrzać w rondelku do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważna informacja - ciepły sos ma dużo bardziej płynną konsystencję.
Krok 3
Na talerzu układamy rukolę, wątróbkę, szalotkę, świeże maliny. Całość oprószamy solą i świeżym pieprzem oraz polewamy sosem.
Gotowe, smacznego.
Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl
Podziel się opinią
Komentarze