Trwa ładowanie...
d376ikc
29-07-2013 15:18

Sałata z wątróbką i sosem malinowym

Przepis
3.5
(8 głosów)
Oceń:
d376ikc
Składniki
  • SAŁATA
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka pokrojona w krążki
    • SOS MALINOWY
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 malin do dekoracji sałatki
Przepis

Krok 1
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z białych przerostów i błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na gorącą patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy przygotowaną wątróbkę. Smażymy z każdej strony ok. 2-3 minuty. Czas smażenia zależy od naszych wątróbkowych upodobań. Jeśli lubimy różową w środku - 2 min z każdej strony powinny wystarczyć, jeśli bardzo wypieczoną - lepiej ją smażyć ok. 4 min z każdej strony. Ja osobiście nie przyprawiam wątróbki w trakcie smażenia, robię to po ułożeniu na sałacie.
Krok 2
Sos malinowy - najlepiej zrobić go wcześniej, lubi trochę odpocząć. Do rondelka wrzucamy maliny, dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę miodu, wino. Całość zagotowujemy, mieszając co chwila. Gotujemy, redukując do ok 2/3 objętości. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Zredukowany sos przecieramy przez sitko. Po przetarciu powinien powstać gęsty sos o pięknym ciemno-bordowym kolorze. Jeśli macie wrażenie, że sos jest zbyt płynny, można go jeszcze raz lekko podgrzać w rondelku do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważna informacja - ciepły sos ma dużo bardziej płynną konsystencję.
Krok 3
Na talerzu układamy rukolę, wątróbkę, szalotkę, świeże maliny. Całość oprószamy solą i świeżym pieprzem oraz polewamy sosem.
Gotowe, smacznego.

Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d376ikc
d376ikc
d376ikc
Więcej tematów
d376ikc