Quiche z pomidorkami i świeżą bazylią
- KRUCHE CIASTO
- 1 1/2 kubka mąki pszennej lub tortowej
- 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- NADZIENIE
- 12 pomidorków koktajlowych
- 8 porwanych liści bazylii
- 250 ml śmietany 22% (opakowanie)
- 10 dkg świeżo startego ementalera
- 8 łyżek startego parmezanu
- 3 jajka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek. do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy bezpośrednio na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Umyte pomidorki kroimy na pół i usuwamy ziarna.
Krok 3
Śmietanę, ementaler, parmezan i jajka miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy świeżą bazylię, sól, pieprz i mieszamy.
Krok 4
Wylewamy gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 5
Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Masa powinna się ściąć i zarumienić. Smacznego :)
Podziel się opinią
Komentarze