Karmelizowany kurczak z imbirem i kolendrą
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 3/4 kubka brązowego cukru
- 1/3 kubka octu ryżowego
- 1/3 kubka sosu sojowego
- 1/3 kubka zimnej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1/2 kubka prażonych orzeszków ziemnych
- 1 pęczek kolendry
- 12 zielonych fasolek szparagowych
Krok 1
Najpierw przygotuj podudzia: ściągnij z nich skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój w kostkę ok 2x2cm. Nie jest problemem, jeśli kawałki mięsa będą różnej wielkości. Do tej potrawy najlepsze są podudzia ze względu na to, że mięso jest bardziej soczyste. Pierś z kurczaka może wyjść za sucha.
Krok 2
Wymieszaj w naczyniu: brązowy cukier, wodę, sos rybny, ocet ryżowy, sos sojowy, czosnek i imbir do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka smaż ok 1 min często mieszając.
Krok 4
Kurczaka zalej 1/3 przygotowanego wcześniej sosu (krok 2). Zredukuj gaz do średniego, co chwilę mieszaj mięso aż do zredukowania płynu, ok 7-8 min.
Krok 5
Wlej pozostały sos (krok 2) oraz dodaj pokrojoną fasolkę szparagową. Gotuj do momentu, kiedy kurczak będzie miękki, około 5 minut.
Krok 6
Na koniec dodaj orzeszki ziemne wcześniej uprażone na patelni. Gotuj 2 do 3 min.
Udekoruj kolendrą, smacznego.
Podziel się opinią
Komentarze