Trwa ładowanie...
d3450at
02-07-2013 13:03

Karmelizowany kurczak z imbirem i kolendrą

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d3450at
Składniki
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 1/3 kubka octu ryżowego
  • 1/3 kubka sosu sojowego
  • 1/3 kubka zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kubka prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek kolendry
  • 12 zielonych fasolek szparagowych
Przepis

Krok 1
Najpierw przygotuj podudzia: ściągnij z nich skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój w kostkę ok 2x2cm. Nie jest problemem, jeśli kawałki mięsa będą różnej wielkości. Do tej potrawy najlepsze są podudzia ze względu na to, że mięso jest bardziej soczyste. Pierś z kurczaka może wyjść za sucha.

Krok 2
Wymieszaj w naczyniu: brązowy cukier, wodę, sos rybny, ocet ryżowy, sos sojowy, czosnek i imbir do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw.

Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka smaż ok 1 min często mieszając.

Krok 4
Kurczaka zalej 1/3 przygotowanego wcześniej sosu (krok 2). Zredukuj gaz do średniego, co chwilę mieszaj mięso aż do zredukowania płynu, ok 7-8 min.

Krok 5
Wlej pozostały sos (krok 2) oraz dodaj pokrojoną fasolkę szparagową. Gotuj do momentu, kiedy kurczak będzie miękki, około 5 minut.

Krok 6
Na koniec dodaj orzeszki ziemne wcześniej uprażone na patelni. Gotuj 2 do 3 min.
Udekoruj kolendrą, smacznego.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3450at
d3450at
d3450at
Więcej tematów
d3450at