Trwa ładowanie...
d3j8n8u
19-06-2013 18:34

Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3j8n8u
Składniki
  • Ciasto :
  • - marchew - 250 g
  • - masło - 125 g
  • - mąka pszenna - 0,5 szklanki
  • - mąka gryczana - 0,5 szklanki
  • - sól - 1 łyżeczka
  • Farsz;
  • - kasza gryczana - 100 g
  • - soczewica czerwona - 100 g
  • - quinoa - 100 g
  • - jajko - 1 szt
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - lubczyk - 1 szczypta
  • - maggi - 3 łyżki
  • - natka - 1 pęczek
  • - szczypiorek - 1 pęczek
  • - cebula - 1 sztuka
  • - masło klarowane - 1 łyżka
Przepis

Farsz:

Przygotowujemy 3 garnki.

Do każdego wlewamy ok. 0,5 l wody i wrzucamy przyprawy - sól, pieprz, odrobinę lubczyku i po łyżeczce maggi.

Kaszę gryczaną, soczewicę czerwoną i quinoa płuczemy dwukrotnie, a potem wkładamy do osobnych garnków.

Gotujemy do miękkości :

- quinoa - ok. 15 minut (aż wchłonie wodę)

- soczewica - ok. 15 minut

- kasza gryczana - ok. 20 minut.

Po ugotowaniu odcedzamy.

Na dużej patelni roztapiamy klarowane masełko, dodajemy posiekaną cebulę.

Wrzucamy ostudzone kasze, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzu i maggi.

Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

Dokładnie, ale lekko mieszamy.

Dodajemy roztrzepane jajko, które "sklei" farsz.

Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.

Ciasto :

Marchew obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Dodajemy miękkie masło i dwie mąki.

Doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą.

Ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości do 1 cm.

Ciasto musimy obficie podsypywać, gdyż się klei!

Całość:

Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz.

Delikatnie zwijamy w roladę (możemy to zrobić na ściereczce lub folii aluminiowej - będzie nam wygodniej).

Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 40 minut.

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem.

Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.

Podajemy gorące np. z czerwonym barszczykiem.

  • Świetnie smakuje odgrzewana na maśle!

Przepis dodał użytkownik Ostra

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3j8n8u
d3j8n8u
d3j8n8u
Więcej tematów
d3j8n8u

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj