Trwa ładowanie...
d3xbsh9
19-06-2013 11:24

Pomidorowe Love

Przepis
3.9
(21 głosów)
Oceń:
d3xbsh9
Składniki
  • Składniki:
    • 400 g pomidorów krojonych w puszce,
  • 2 x 500 g pomidorowej passaty,
  • 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • duża garść świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • cukier,
  • tymianek, oregano,
  • oliwa z oliwek
    • dodatkowo:
    • gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone
Przepis

W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.
Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.

Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem.
Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku.
Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany.
W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone.
Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto!

Smacznego!

Przepis dodał użytkownik PlateofJoy

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9