Wiosna na talerzu!
- Składniki:
- mała bagietka,
- kilka zielonych szparagów,
- mała cukinia,
- ząbek czosnku,
- pomidorki koktajlowe,
- świeża bazylia,
- ricotta,
- oliwa cytrynowa,
- sól i pieprz,
- parmezan
Bagietkę należy wcześniej opiec / zgrillować / podgrzać na patelni - żeby była chrupiąca.
Ze szparagów odłamać łyko - wystarczy delikatnie napiąć szparaga, a on sam złamie się w odpowiednim miejscu. Gotuje w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczy dosłownie 4-5 minut gotowania. Kiedy są ugotowane odcedzamy je na durszlaku. W między czasie małą cukinię kroję obieraczką do warzyw na cienkie, długie wstążki. Na małej patelni rozgrzewam oliwę cytrynową ze zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wcześniej podgrzaną bagietkę smaruję ricottą, następnie układam wstążki cukinii, szparagi, świeżą bazylię i pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowaną kanapką cieszymy wzrok i szybciutko spożywamy mrucząc przy tym rozkosznie ;) Mmmmm jakie to dobre!
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik PlateofJoy
Podziel się opinią
Komentarze