zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2013-06-19

Soczysty kurczak pod kruszonką

Plate_of_Joy
przepis lubi: 7 osób 4/5 29 głosów
Składniki
  • Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju,
  • sól, pieprz
  • Na "kruszonkę":
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • duża garść świeżej bazylii,
  • połowa papryczki chilli,
  • skórka z całej cytryny,
  • sól, pieprz
  • ew. tarty parmezan lub mozzarella*
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego!

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (8)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~KUCHARZ 2014-03-24 (17:32) 7 miesięcy 30 dni 12 godzin i 32 minuty temu

Najlepsze przepisy kulinarne tylko na kuchnianacodzien.pl:)

odpowiedz

0
0
~paula 2014-03-23 (17:13) 8 miesięcy 12 godzin i 51 minut temu

Jak już skończę dietę to na pewno coś podobnego przygotuję! paulanadiecie.blogspot.com

odpowiedz

0
1
~Kalina 2013-07-11 (12:44) 1 rok 4 miesiące 12 dni 17 godzin i 20 minut temu

Pytania
Witam, pod przykryciem pieczemy czy nie?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
2
~sssss 2013-07-27 (07:14) 1 rok 3 miesiące 27 dni 22 godziny i 50 minut temu

AD UPIECZONY KURCZAK
Faktycznie pierś z kurczaka musi się tak długo piec aż będzie odchodzić od kości. Pozdrawiam przy gotowaniu ;)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
1
~Krysia 2013-07-27 (17:20) 1 rok 3 miesiące 27 dni 12 godzin i 44 minuty temu

Kurczak z kruszonką
Dzisiaj zrobiłam na obiad,jest pyszny .Piekłam bez przykrycia. Ztego sosu,który się zrobił w trakcie pieczenia, chcę zrobić sos do makaronu.Poradżcie czym go zagęścić. Może serem mascarpone?

odpowiedz

2
0
~:)_ 2013-07-27 (00:05) 1 rok 3 miesiące 28 dni 5 godzin i 59 minut temu

palTO
na miniaturce wygladalo jak gibon, szacun

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Desery, Knedle, Śledzie przepisy, Ciasta na zimno, Placuszki, Mięso mielone, Śledzie po kaszubsku, Makowiec, Kurczak, Rogaliki, Pierogi, Sałatka gyros, Dania z ziemniaków, Sałatka, Naleśniki, Śledzie w oleju, Szarlotka, sernik na zimno, Blok czekoladowy