Szybki torcik z owocami
- Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 150 g miękkiego masła,
- 220 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 165 ml mleka
- Krem :
- 350 g mascarpone,
- 175 g śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- skórka starta z cytryny
- owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownicę o średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek mąki dobrze miksując i dolewając mleko, kończymy miksowanie po dorzuceniu ostatniej porcji mąki.
Całość dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut - do tzw. suchego patyczka. Druga część czeka na swoją kolej, chyba że mamy dwie tortownicę.
Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Kilka minut należy odczekać, aż tortownica przestygnie oczyszczamy ją i ponownie smarujemy masłem, wysypujemy mąką. Wykładamy drugą część ciasta i pieczemy 35 minut.
Do miski wkładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość należy zmiksować do uzyskania puszystego, gęstego kremu. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać.
Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce - wybór należy do was jakie, u mnie były połówki truskawek, maliny i borówki. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu i dekorujemy całość owocami.
Smacznego :)
- ciasto można nasączyć sokiem, herbatą czy alkoholem, ja tego nie zrobiłam.
Przepis dodał użytkownik PlateofJoy
Podziel się opinią
Komentarze