Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i 3 serami
- 1 kg filetu z łososia
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 400 g szpinaku mrożonego w liściach lub 2,3 pęczki świeżego szpinaku
- 1/2 opakowania sera feta, około 100 g
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka sera z niebieską pleśnią
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- przyprawa do ryb
- 50 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- sałata masłowa, rukola, pomidorki koktajlowe
- #Dressing do ryby:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- pocięta zielenina (koperek, pietruszka, szczypiorek lub tylko np. koperek )
Łososia należy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Po wyschnięciu przyprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą do ryb i przeciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni jedną łyżkę masła (może być masło klarowane) z wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku (nie więcej). Po chwili dodajemy świeży szpinak (lub mrożony) i smażymy ok 5 minut, aż zmięknie. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy sery: fetę, mascarpone, pleśniowy i wszystko jeszcze chwilę smażymy, aż sery się dobrze rozpuszczą. Po usmażeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Szykujemy sobie blachę na której wykładamy pergamin, a na nim jeden płat ciasta francuskiego - smarujemy środek połową szpinaku przyrządzonego na patelni (można dodać kilka liści świeżego szpinaku również), na którym kładziemy filet z łososia, a następnie kładziemy na wierzchu resztę szpinaku. Jak łosoś jest już otulony w szpinaku, kładziemy na górę drugi plaster ciasta francuskiego. Zawijamy rybę w cieście i sklejamy brzegi, a wierzch smarujemy
roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowana rybka wędruje do piekarnika, który musi być rozgrzany do temperatury 200 stopni na 30 minut.
Aby uzyskać najlepszy smak łososia najlepiej podawać go z dressingiem. Jest on bardzo prosty i szybki do przyrządzenia: mieszamy majonez z łyżką śmietany i 200 ml jogurtu naturalnego, zieleniną i czosnkiem. Można tu wykorzystać resztę szpinaku, ale należy go drobno pokroić.
Upieczoną rybę podajemy na dużym talerzu w towarzystwie mixu sałat i świeżą rukolą oraz pomidorkami deserowymi. Górę zrobionej rybki polewamy delikatnie dressingiem. Jest to bardzo syta potrawa! Smacznego!
Przepis dodał użytkownik janis_gotuje
Podziel się opinią
Komentarze