18-06-2013 00:59
Polędwiczki wieprzowe z dodatkiem warzyw i suszonych owoców
Przepis
4.6
(8 głosów)
Oceń:
Składniki
- - 2 średnie polędwiczki
- - 2 gałązki selera naciowego
- - 2, 3 marchewki
- - 1 cebulę
- - małe opakowanie suszonych śliwek
- - 1/2 opakowania suszonych żurawin
- - suszonych moreli
- - 1 szklanki bulionu
- - 1/2 szklanki białego wina
- - 2 łyżki mąki
- - oliwa z oliwek
- -sól
- -pieprz
Przepis
Do garnka wlewamy szklankę bulionu oraz 1/2 szklanki białego wina. Zagotować i wrzucić pokrojonego na cienkie plasterki selera naciowego, pokrojoną w plastry marchew i cebulę w piórka.
Wszystko chwilkę gotujemy, ok. 10 min.
W międzyczasie kroimy polędwiczki w plastry, obsmażamy każdą stronę sekundkę na uprzednio rozgrzanej oliwie z oliwek, wrzucamy do garnka z warzywami, dodajemy śliwki i żurawinę i morele. Solimy i pieprzymy do smaku. Sos powinien być trochę gęstszy, na samym końcu wlewamy odrobinę wody zmieszaną z 2 łyżkami mąki. Całość dusimy ok 15 min małym ogniu i gotowe.
Przepis dodał użytkownik Agawi
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.