Trwa ładowanie...
d376ikc
17-06-2013 21:33

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d376ikc
Składniki
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)
  • truskawki
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
    • Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 g roztopionego masła
Przepis

Mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy razem w misce. Do mokrych składników, wsypujemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi robimy wcześniej rozczyn), dodajemy masło i sól. Wyrabiamy, gładkie, nie lepiące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości.

Po upłynięciu tego czasu, ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 9 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze w dużych odstępach. Ponownie przykrywamy i czekamy aż bułeczki podwoją objętość.

Wyrośniętym bułeczkom, robimy wgłębienia dnem szklanki. Środek posypujemy odrobiną bułki tartej, układamy w nim truskawki. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

Posypujemy nią drożdżówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok. 22 minuty.

Przepis dodał użytkownik Agawi

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d376ikc
d376ikc
d376ikc
Więcej tematów
d376ikc