Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)
- truskawki
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
- Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 g roztopionego masła
Mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy razem w misce. Do mokrych składników, wsypujemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi robimy wcześniej rozczyn), dodajemy masło i sól. Wyrabiamy, gładkie, nie lepiące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Po upłynięciu tego czasu, ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 9 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze w dużych odstępach. Ponownie przykrywamy i czekamy aż bułeczki podwoją objętość.
Wyrośniętym bułeczkom, robimy wgłębienia dnem szklanki. Środek posypujemy odrobiną bułki tartej, układamy w nim truskawki. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Posypujemy nią drożdżówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok. 22 minuty.
Przepis dodał użytkownik Agawi
Podziel się opinią
Komentarze