Kolorowa wiosenna galareta w papryce
- papryka kolorowa czerwona, żółta, pomarańczowa 5 sztuk
- szynka 12 dekagramów
- jajka ugotowane 3 sztuki
- ser żółty 16 dekagramów
- kukurydza z puszki 0.33 szklanki
- ogórek kiszony lub konserwowy 1 sztuka
- natka pietruszki gałązka 7 sztuk
- sól i pieprz (do smaku)
- wywar mięsny ewentualnie bulion z kostki 0.5 litra
- Żelatyna płaskie łyzeczki 9 łyżeczek
- sok z cytryny 2 łyżki
- szpinak świeży w liściach 10 sztuk
Przygotowujemy wywar mięsny lub z braku czasu rozpuszczamy we wrzątku kostkę bulionową. Po lekkim ostygnięciu, dodajemy do wywaru sok z cytryny, sól, pieprz oraz rozpuszczoną w 1/2 szklanki żelatynę - mieszamy. Proponuje najpierw namoczyć żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu - troszke ją podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i dopiero wtedy wlać do wywaru. Wszystkie papryki myjemy, odcinamy kapelusze, usuwamy nasionka. Jedną czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę i gotujemy ją 4 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ser żółty, szynkę i ogórka kiszonego/konserwowego kroimy w kostkę. Jajka ugotowane na twardo obieramy, jedno z nich kroimy w plasterki, a pozostałe dwa siekamy delikatnie w kostkę. Do każdej "wyżłobionej" papryki wkładamy składniki farszu: kukurydzę, szynkę, ser, ogórka, jajka, pokrojoną i obgotowaną czerwoną paprykę, posiekaną natkę i zalewamy wywarem mięsnym. Odkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem możemy pokroić w plastry. Układamy na
liściach szpinaku. Do spożycia galaretki podajemy pieczywo. Dodatkowo serwujemy pomidorki koktajlowe przyozdobione natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze