Kolorowe wiosenne rożki na ostro z kurczakiem
- ciasto pierogowe na placki
- mąka pszenna 1 szklanka
- woda wrząca 0.5 szklanki
- oliwa 1 łyżka
- pikantny dip pomidorowy
- ketchup 4 łyżki
- chilli 0.33 łyżeczki
- majonez 0.33 szklanki
- czosnek suszony 0.5 łyżeczki
- bazylia suszona 0.5 łyżeczki
- sól i pieprz (do smaku)
- farsz
- pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
- kapusta pekińska 5 liści 5 plastrów
- awokado 0.5 sztuki
- pmidorki truskawkowe 10 sztuk
- ananas świeży 5 plastrów
- ziarenka granatu 5 łyżeczek
- ogórk kiszony lub świeży 3 sztuki
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
- curry 2 łyżeczki
- kolendra suszona 0.5 łyżeczki
- olej do smażenia kurczaka 1 łyżka
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, przy czym przyprawiamy go ziołami prowansalskimi, curry, suszoną kolendrą. Studzimy.
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy: kapustę pekińską i ogórki w paski, pomidorki w ćwiartki. Plastry ananasa kroimy w trójkąty, awokado w paski, natomiast z granatu wydrążamy ziarenka.
Przygotowujemy podstawowe ciasto pierogowe (bez jajka): mąkę zalewamy wrzątkiem, szybko i dokładnie mieszamy, dolewamy oliwę i zarabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 5 części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na koła.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smażymy na niej bez tłuszczu placki z dwóch stron, aż zaczną pojawiać się bąble.
Przygotowujemy pikantny dip pomidorowy: dokładnie mieszamy ketchup z majonezem i przyprawiamy go chilli, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Gotowe placki smarujemy dipem pomidorowym, następnie wykładamy paski kurczaka oraz pokrojone warzywa i owoce. Zwijamy je w rulon, przekrajamy na pół pod kątem (pod skosem - by powstał rożek). W ten sposób uzyskamy 10 porcji, które wkładamy do kolorowych papierowych papilotek przeznaczonych do pieczenia muffinek. Podajemy.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze