09-06-2013 19:45
Wiosenna sałatka w miseczkach waflowych
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- ryż w woreczkach 1 woreczek 1 sztuka
- kiełki fasoli mung 1 puszka
- kukurydza z czarnymi i zielonymi oliwkami np. Bonduelle 1 puszka
- zielony groszek 0.5 puszki
- marchewka duża 1 sztuka
- jajka 2 sztuki
- ser żółty tarty 10 dekagramów
- majonez słoiczek 300 gramów
- sól i pieprz (do smaku)
- czosnek rozgnieciony 1 ząbek
- rzeżucha 6 łyżek
- Grejpfrut czerwony 6 cząstek 6 ząbków
- pomarańcza 6 cząstek 6 ząbków
- miseczki waflowe 1 opakowanie
Przepis
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Studzimy. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i siekamy w kosteczkę. Gotujemy marchewkę, studzimy i kroimy w kostkę. Na sicie dokładnie osączamy groszek zielony, kukurydzę z czarnymi i zielonymi oliwkami, kiełki fasoli mung (możemy kiełki pokroić na mniejsze części). Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Majonez ucieramy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Łączymy wszystkie składniki razem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do waflowych miseczek (tyle, ile jest osób), posypujemy rzeżuchą i dekorujemy cząstkami grejpfruta i pomarańczy. Smacznego!!!
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.